TR | RU | KK | BE | EN |

Отар Меґвінетухуцесі


Отар Меґвінетухуцесі груз ოთარ მეღვინეთუხუცესი; 16 січня 1932, Тифліс нині — Тбілісі, Грузія — †8 травня 2013, Тбілісі — грузинський актор театру і кіно

Зміст

  • 1 Біографія
  • 2 Сім'я
  • 3 Визнання і нагороди
  • 4 Театральні роботи
    • 41 Тбіліський театральний інститут ім Ш Руставелі
    • 42 Тбіліський театр санітарної культури
    • 43 Руставський драматичний театр
    • 44 Тбіліський академічний театр імені К Марджанішвілі
    • 45 Фільмографія
  • 5 Джерела

Біографіяред

Меґвінетухуцесі народився 16 січня 1932 в Тифлісі нині — Тбілісі, Грузія

У 1954 закінчив Тбіліський театральний інститут ім Ш Руставелі і був прийнятий в трупу Тбіліського драматичного театру імені К Марджанішвілі

У 1955 зіграв свою першу велику роль — Чонту в спектаклі «Вигнанець» Важа Пшавела

У 1961-1962 — актор Тбіліського театру санітарної культури

У 1967–1975 — актор Руставського драматичного театру

У 1975 повернувся в Тбіліський академічний театр імені К Марджанішвілі, з 1996 по 2005 — художній керівник цього театру

У 2001 був запрошений в МХТ імені А П Чехова, де зіграв роль Креонта в «Антигоні» Жана Ануя

Помер 8 травня за іншими джерелами — 9 травня 2013 в Тбілісі Похований в Дідубійському пантеоні

Сім'яред

дружина — Гурандо Габуния 1938, акторка, народна артистка Грузії

Визнання і нагородиред

  • Заслужений артист Грузинської РСР 1965
  • Народний артист Грузинської РСР 1973
  • Народний артист СССР 1979
  • Державна премія СССР 1981 — за виконання ролі Даті Туташхіа в ТВ-фільмі «Берега»
  • Державна премія Грузинської РСР імені К А Марджанішвілі 1977 — за театральну роботу
  • Державна премія Грузії ім Шота Руставелі 1998
  • Державна премія Грузії 2001
  • Орден Честі Грузія 1998
  • Медаль Пушкіна 2007
  • Приз VI-го МКФ в Токіо 1992 — за найкращу чоловічу роль у фільмі «Вийди!»
  • Приз КФ «Сузір'я» 1992 — за фільм «Вийди»
  • Премія імені К С Станіславського 1997 — за внесок у розвиток театрального мистецтва
  • Премія «Чайка» в номінації «Найкраща драматична роль» 2001 — за роль у виставі «Антігона»

Театральні роботиред

Тбіліський театральний інститут ім Ш Руставеліред

  • «Щастя Ірини» Д С Клдіашвілі — Філіп
  • «Пропозиція» А П Чехова — Ломов
  • «Останні» М Горького — Яків
  • «Макар Діброва» О Є Корнійчука — Кондрат Тополя

Тбіліський театр санітарної культуриред

  • «Наш один вечір» Лілі Іоселіані — Гіві
  • «Колеги» — Резо

Руставський драматичний театрред

  • «Сірано де Бержерак» Е Ростана — Сірано де Бержерак
  • «Через сто років в березовому гаю» В Н Коростилёва — Микола Перший
  • «На дні» М Горького — Сатин
  • «Банк-бан» І Катона — Банк-бан
  • «Обвинувальний висновок» Н В Думбадзе — Лимон
  • «Хитромудрий ідальго» за романом М де Сервантеса та мюзиклу Д Вассермана — Дон Кіхот
  • «Свято самотності» В Коростилёва — Піросмані

Тбіліський академічний театр імені К Марджанішвіліред

  • «Легенда про любов» Н Хікмета — Візир
  • «Людина він» І Г Чавчавадзе — божевільний Ревазі
  • «Майя з Цхнеті» В Канделакі — Кіріклапія
  • «Марія Стюарт» Ф Шиллера — Граф Бельевр
  • «Сувора жінка» К Буачидзе — Наполеон
  • «Вигнанець» В Пшавелі — Чонта
  • «Річард III» Шекспіра — лорд Ловель
  • «На дні» М Горького — Сатин
  • «Загибель ескадри» О Є Корнійчука — Гайдай
  • «Навала» Л М Леонова — Федір Таланов
  • «Два кольори» А Г Зака ​​і І К Кузнєцова — Нодар
  • «Цезар і Клеопатра» Б Шоу — Руфіо
  • «Багато галасу даремно» Шекспіра — Бенедикт
  • «Чужий» С Бегиашвілі — Ромео
  • «Над прірвою в житі» Д Селінджера — Стредлейтер
  • «Мати» К Чапека — Ондра
  • «Жанна д'Арк» Жана Ануя — Варвік
  • «Цар Едіп» Софокла — Едіп
  • «Свято самотності» В Коростилёва — Піросмані
  • «Джордано Бруно» Л Мароті — папа Климент VIII
  • «Ромул Великий» Ф Дюрренматта — Ромул Август
  • «Хакі Адзба» Л Кіачелі — Хакі Адзба
  • «Провінційна історія» Л Росеби — Лев
  • «Отелло» Шекспіра — Отелло
  • «Ніч ігуани» Т Вільямса — Шеннон
  • «Страх» А Н Афіногенова — Бородін
  • «Хранителі Грааля» Г Робакідзе — принц Джордж
  • «Останній король» Д К Іоселіані — Георг XII
  • «Антоній і Клеопатра» Шекспіра — Марк Антоній
  • «Бахтріоні» В Пшавелі — проповідник
  • «Король Лір» Шекспіра — Король Лір
  • «Три сестри» А П Чехова
  • «Публіці дивитися забороняється» Ж Марсана — Ерве Монтень
  • «Антігона» Ж Ануя — Креонт
  • «Пилат» по М А Булгакову — Понтій Пілат
  • «Я Ілля!» Т Годердзішвілі — Ілля
  • «Омела» ეთერ ციცაგი — Іраклій

Фільмографіяред

  • 1958 — «Фатіма» — Джамбулат, син князя Алімбеков
  • 1961 — «Добрі люди» — Гіга Бетанелі
  • 1961 — «Під одним небом» новела «Княжна Майя» — князь Бондо
  • 1963 — «Хто осідлає коня» — Гваді Чанба
  • 1967 — «Благання» — Джокола
  • 1968 — «Таріел Голуа» — Гадалендіа
  • 1970 — «Десниця великого майстра» — Георгій I, цар Грузії
  • 1971 — «Намисто для моєї коханої» — Магомед
  • 1971 — «Цотне Дадіані» — Цотне Дадіані
  • 1971 — «Шукачі затонулого міста» — людина в окулярах
  • 1972 — «Білі камені» новела «Прощай, Інеса» — Алонсо
  • 1973 — «Тепле осіннє сонце» — Вахтанг
  • 1973 — «Викрадення місяця» — Арзакан Звамбайя
  • 1976 — «Древо бажання» — Еліоз
  • 1977 — «Берега» — Дата Туташхіа
  • 1980 — «Здрастуйте, все!» — Ніко Піросмані
  • 1981 — «Шлях додому» — батько Антімоза Іверіелі
  • 1981 — «Брат» — Пагава
  • 1983 — «Клятвена запис» — Імам Кулі-Хан
  • 1986 — «Арена шалених» — Розбите скло Херхеулідзе
  • 1986 — «Кругообіг» — Дмитро Костянтинович, професор
  • 1987 — «Хареба і Гоги» — штабс-капітан Ахвледіані
  • 1987 — «У пошуках втраченого скарбу» — князь
  • 1989 — «Турандот» — Тедоре, паралізований актор
  • 1990 — «Спіраль» — академік Давид Георгадзе
  • 1990 — «Білі прапори» — дядько Ісидор
  • 1991 — «Вийди!» — Мотл Рабинович номінація на премію «Ніка» в категорії Найкраща чоловіча роль
  • 1992 — «Жінка в море»
  • 1992 — «Катька і Шиз» — Іраклій
  • 1994 — «Будулай, якого не чекають» «Циганський острів» — ТБ — Будулай
  • 1994 — «Колискова» — священик
  • 1995 — «Грибоєдовський вальс» — Олександр Гарсевановіч Чавчавадзе
  • 1995 — «Тіні минулого»
  • 1999 — «Дорога М»
  • 2001 — «Антимоз Іверіелі» — священик монастиря імені Давида Гареджі
  • 2002 — «Застряглі» — Гіго / Гурам
  • 2008 — «Свічка з гробу Господньому»

Джереларед

  • Отар Мегвинетухуцеси на сайті Internet Movie Database англ
  • Биография Мегвинетухуцеси Отара Вахтанговича
  • Отар Мегвинетухуцеси — опять на коне! газета «Тбилисская неделя» № 4 2012 год


Отар Меґвінетухуцесі Інформацію Про

Отар Меґвінетухуцесі


  • user icon

    Отар Меґвінетухуцесі beatiful post thanks!

    29.10.2014


Отар Меґвінетухуцесі
Отар Меґвінетухуцесі
Отар Меґвінетухуцесі Ви переглядаєте суб єкт.
Отар Меґвінетухуцесі що, Отар Меґвінетухуцесі хто, Отар Меґвінетухуцесі опис

There are excerpts from wikipedia on this article and video

Випадкові Статті

Мале Ситно

Мале Ситно

село Мале Ситно біл Малое Сітна Основні дані 55°41′39″ пн ш 29°21′23″ с...
Бабуняк Ярослав Іларіонович

Бабуняк Ярослав Іларіонович

Бабуняк Ярослав Іларіонович (2 січня 1924, село Вербів, нині Бережанського району Тернопільської...
Пелагія Каленикович

Пелагія Каленикович

Пелагія Ничипорівна Каленикович д/н —1699 — перша дружина Івана Скоропадського до отриманн...
Альмонасід-дель-Маркесадо

Альмонасід-дель-Маркесадо

Альмонасід-дель-Маркесадо ісп Almonacid del Marquesado — муніципалітет в Іспанії, у складі авто...