TR | RU | KK | BE | EN |

Акакій Хорава


Теарт імені Акакія Хорава

Ім'я при народженні: Акакій Олексійович Хорава Дата народження: 17 квітня 18951895-04-17 Місце народження: Очхомурі, Кутаїська губернія, Російська імперія Дата смерті: 23 червня 19721972-06-23 77 років Місце смерті: Тбілісі, Грузинська РСР Громадянство: СРСР Професія: актор, театральний режисер, педагог Театр: Грузинський державний академічний театр імені Шота Руставелі Кар'єра: 1919—1972 Нагороди: У Вікіпедії є статті про інших людей з прізвищем Хорава

Акакій Олексійович Хорава груз აკაკი ხორავა; 17 квітня 1895, Очхомурі, Кутаїська губернія, Російська імперія — †23 червня 1972, Тбілісі, Грузинська РСР — грузинський актор, театральний режисер, педагог Народний артист СССР 1936

Зміст

  • 1 Біографія
  • 2 Звання та нагороди
  • 3 Творчість
  • 4 Ролі в театрі
  • 5 Постановки в театрі
  • 6 Фільмографія
  • 7 Пам'ять
  • 8 Джерела

Біографіяред

Хорава народився 17 квітня 1895 в селі Очхомурі

У 1915 закінчив Кутаїську класичну чоловічу гімназію У 1915-1917 навчався на медичному факультеті Київського університету Після Лютневої революції повернувся в Грузію

У 1917-1919 працював в Ново-Сенакському повітовому продовольчому комітеті, був добровольцем Ново-Сенакського загону по захисту Батумі від наступаючих турків

У 1919-1920 продовжив освіту на медичному факультеті недавно заснованого Тбіліського університету, працював в житловому і будівельному відділах Тбіліської міської управи

У 1919-1921 брав участь в спектаклях Центрального робочого клубу, Народного дому імені Зубалова в Тифлісі керівник Шалва Дадіані

У 1921-1922 працював коректором газети «Сопліс Муша» і «Муша» в Тифлісі

У 1922-1923 навчався в Тифліській драматичній студії Акакія Пагави

У 1923 дебютував в трупі Тифліського драматичного театру ім Шота Руставелі У 1936-1949 — художній керівник, у 1949-1955 — директор театру

Виступав як режисер

З 1924 знімався в кіно

На творчість Хорава великий вплив зробив Коте Марджанішвілі У 1926-1935 працював під керівництвом Олександра Ахметелі

У 1934-1936 навчав групу чеченських артистів, згодом працювали в чеченському державному драматичному театрі імені Х Нураділова Грозний

З 1939 по 1972 вів педагогічну роботу в Тбіліському театральному інституті ім Шота Руставелі З 1939 по 1949 — директор інституту, з 1947 — професор

Вищими досягненнями Хорава-кіноактора стали ролі великих полководців, народних вождів Ґіорґі Саакадзе 1942 і Георгія Скандербега 1953

Хорава — один із засновників Театрального товариства Грузії 1945, в 1945-1947 і 1957-1960 — його голова

Хорава помер 23 червня 1972 Похований в Тбілісі в пантеоні Мтацмінда

Звання та нагородиред

  • Народний артист Грузинської РСР 1934
  • Народний артист СССР 1936
  • Сталінська премія першого ступеня 1941 — за видатні досягнення в галузі театрально-драматичного мистецтва
  • Сталінська премія першого ступеня 1943 — за виконання головної ролі в 1-й серії фільму «Георгій Саакадзе» 1942
  • Сталінська премія першого ступеня 1946 — за виконання головної ролі у 2-й серії фільму «Георгій Саакадзе» 1943
  • Сталінська премія першого ступеня 1946 — за виконання ролі Івана Грозного в спектаклі «Великий государ» В А Соловйова
  • Сталінська премія третього ступеня 1951 — за виконання ролі Джемала в спектаклі «Потоплені камені» І О Мосашвілі
  • Два ордена Леніна 1945, 1950
  • Два ордена Трудового Червоного Прапора 1936, 1958
  • Два ордена Червоної Зірки 1944, 1946
  • Медаль «За оборону Кавказу» 1944
  • Медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр» 1945

Творчістьред

Ролі в театріред

  • 1923 — «Гегечкорі» Ш Дадіані — суддя Хеція
  • 1923-1926:
    • «Саломея» О Уайльда — Іоканаана
    • «Розділ» Г Еріставі — Андухапар
    • «Людина-маса» Е Толлера — Безіменний
    • «Гамлет» В Шекспіра — Лаерт
  • 1928 — «Розлом»
  • 1928 — «Анзор» — Анзор
  • 1931 — «Тетнульд» Ш Дадіані — Аргішді
  • 1933 — «Розбійники» Ф Шиллера — Карл Моор
  • 1935 — «Платон Кречет» О Є Корнійчука — Платон Іванович Кречет
  • 1936 — «Арсен» С І Шаншиашвілі — Арсен
  • 1937 — «Алькасар» Г Мдівані — Педро
  • 1937 — «Отелло» В Шекспіра — Отелло
  • 1940 — «Георгій Саакадзе» С І Шаншиашвілі — Ґіорґі Саакадзе
  • 1940 — «Зрада» А Сумбатова-Южина — Дато
  • 1942 — «Олеко Дундич» А Ржешевського і М Каца — Олеко Дундич
  • 1944 — «Сірано де Бержерак» Е Ростана — Сірано де Бержерак
  • 1945 — «Великий государ» В А Соловйова — Іван Грозний
  • 1946 — «Переможці» Б Ф Чірскова — Кирило Степанович Муравйов
  • 1948 — «Король Лір» В Шекспіра — Король Лір
  • 1951 — «Потоплені камені» І О Мосашвілі — Джемал
  • 1951 — «Пепо» Г Сундукяна — Пепо
  • 1955 — «Таріел Голу» Л Кіачелі — Таріел Голуа
  • 1956 — «Цар Едіп» Софокла — Едіп
  • 1957 — «Борис Годунов» О Пушкіна — Борис Годунов
  • 1958 — «Оптимістична трагедія» В Вишневського — Ватажок
  • 1961 — «Сучасна трагедія» Р Ебралідзе — Моор

Постановки в театріред

  • 1940 — «Зрада» А Сумбатова-Южина
  • 1942 — «Небо Москви» Г Мдівані

Фільмографіяред

  • 1924 — «Зниклі скарби» — епізод
  • 1925 — «Кошмари минулого» — Сандро
  • 1925 — «Таємниця маяка» — Аслан
  • 1925 — «Ціною тисяч» — Сандро
  • 1926 — «Нателла» — коваль Мікава
  • 1929 — «Моя бабуся» — робочий
  • 1931 — «Гвоздь в чоботі» — прокурор
  • 1937 — «Арсен» — Соломон Додашвілі
  • 1937 — «Двоє друзів» короткометражний — завідувач фермою
  • 1937 — «Золотиста долина» — Каха
  • 1943 — Ґіорґі Саакадзе — Ґіорґі Саакадзе
  • 1944 — «Малахов курган» — віце-адмірал
  • 1945 — «Норовливі ​​сусіди» — директор заводу
  • 1953 — «Великий воїн Албанії Скандербег» — Георгій Кастріот
  • 1958 — «Маяковський починався так …» — батько поета
  • 1958 — «Мамлюк» — Алі-Бей
  • 1959 — «На порозі життя» — Шалва
  • 1965 — «Інші нині часи» — Гіжуа

Пам'ятьред

  • У 1972 ім'ям А Хорава названий Будинок актора Тбілісі
  • У Сенакі театр носить ім'я Акакія Хорава Театр імені Акакія Хорава

Джереларед

  • И Л Альтман Акакий Алексеевич Хорава Жизнь и творчество Москва—Ленинград: Искусство, 1947
  • / Большая советская энциклопедия Главн ред А М Прохоров, 3-е изд Тома 1-30 — М: «Советская энциклопедия», 1969–1978 рос


Акакій Хорава Інформацію Про

Акакій Хорава


  • user icon

    Акакій Хорава beatiful post thanks!

    29.10.2014


Акакій Хорава
Акакій Хорава
Акакій Хорава Ви переглядаєте суб єкт.
Акакій Хорава що, Акакій Хорава хто, Акакій Хорава опис

There are excerpts from wikipedia on this article and video

Випадкові Статті

Кошелівська сільська рада (Хустський район)

Кошелівська сільська рада (Хустський район)

Сільській раді підпорядковані населені пункти: с. Кошельово с. Залом Зміст 1 Населені пункти...
Зертаський сільський округ

Зертаський сільський округ

Зерта́ський сільський округ каз Зертас ауылдық округі, рос Зертасский сельский округ — адм...
Метрика Фрідмана-Леметра-Робертсона-Вокера

Метрика Фрідмана-Леметра-Робертсона-Вокера

Метрика Фрідмана-Леметра-Робертсона-Вокера - метрика простору-часу, яка описує однорідний ізотропний...
Копалнік-Менештур

Копалнік-Менештур

Копалнік-Менештур (рум. Copalnic-Mănăștur) — село у повіті Марамуреш в Румунії. Адміністративни...