TR | RU | KK | BE | EN |

Акакій Васадзе

акакій васадзе тариэл, акакій васадзе леван
Акакій Васадзе груз ვასაძე, აკაკი; 25 липня 6 серпня 1899, Кутаїсі нині в Грузії — †3 квітня 1978, Тбілісі — грузинський актор, театральний режисер, педагог Народний артист СРСР 1936 Лауреат трьох Сталінських премій 1942, 1946, 1951

Зміст

  • 1 Біографія
  • 2 Нагороди та звання
  • 3 Робота в театрі
    • 31 Грузинський театр ім Шота Руставелі
      • 311 Актор
      • 312 Режисер
  • 4 Грузинський кутаїський театр ім Ладо Месхишвілі
    • 41 Режисер
  • 5 Руставський драматичний театр
    • 51 Актор
  • 6 Фільмографія
  • 7 Джерела

Біографіяред

Народився 25 липня 6 серпня 1899 в Кутаїсі нині в Грузії

У 1909-1918 навчався в Кутаїської дворянської гімназії

У 1917-1918 працював художником-декоратором в Кутаїському театрі і там само вперше почав виступати на сцені

У 1918-1920 навчався в Тифліській драматичної студії Г Джабадарі і одночасно на історичному факультеті Тбіліського університету

У 1920-1921 — актор Тифліській державної драми

У січні-березні 1921 — солдат Аспіндзського батальйону в Батумі, в березні-серпні 1921 — актор Батумського міського театру

З 1921 по 1958 — актор Грузинського театру ім Ш Руставелі Тбілісі в 1935-1942 — завідувач художньою частиною театру, в 1938-1942 — директор театру, в 1948-1955 — головний режисер театру

У 1934-1936 навчав групу чеченських артистів, згодом працювали в чеченському державному драматичному театрі імені Х Нураділова Грозний

З 1958 по 1969 — художній керівник Грузинського театру імені Ладо Месхишвілі Кутаїсі

З 1969 по 1978 — актор і режисер Руставського драматичного театру

З 1923 знімався в кіно

З 1924 по 1939 — режисер-педагог Драматичною студії при Тбіліському театрі ім Ш Руставелі, в 1939-1948 вів педагогічну роботу в Тбіліському театральному інституті ім Ш Руставелі з 1947 — професор по кафедрі акторської майстерності

Васадзе помер 3 квітня 1978 в Тбілісі, похований в Дідубійському пантеоні, місце поховання художників, письменників, громадських діячів і вчених

Нагороди та званняред

  • Народний артист Грузинської РСР 1934
  • Народний артист СССР 1936
  • Сталінська премія другого ступеня 1942 — за виконання головної ролі у виставі «Комбриг Кіквідзе»
  • Сталінська премія першого ступеня 1946 — за виконання ролі Василя Шуйського в спектаклі «Великий государ»
  • Сталінська премія третього ступеня 1951 — за постановку вистави «Потоплені камені»
  • Державна премія Грузинської РСР ім Ш Руставелі 1975, за театральні роботи останніх років
  • Два ордена Леніна 1946, 1950
  • Два ордена Трудового Червоного Прапора 1936, 1958
  • Медаль «За оборону Кавказу» 1946
  • Медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр» 1946

Робота в театріред

Грузинський театр ім Шота Руставеліред

Акторред

  • 1922 — «Овечий джерело» Лопе де Вега — Менго
  • 1925 — «Гамлет» В Шекспіра — Клавдій
  • 1928 — «Анзор» С І Шаншиашвілі — Ахма
  • 1928 — «Розлом» Б А Лавреньова — Швач
  • 1930 — «Розбійники» «Інтіраннос!» Ф Шиллера — Франц Моор
  • 1935 — «Платон Кречет» А Е Корнійчука — Павло Семенович Берест
  • 1936 — «Осінні дворяни» Д С Клдіашвілі — Даріспан
  • 1937 — «Отелло» В Шекспіра — Яго
  • 1938 — «Без вини винуваті» О М Островського — Шмага
  • 1940 — «Зрада» А І Сумбатова — Ананія
  • 1941 — «Комбриг Кіквідзе» В А Дараселія — ​​В І Кіквідзе
  • 1944 — «На всякого мудреця досить простоти» О М Островського — Крутицький
  • 1946 — «Великий государ» В А Соловйов — Василь Іванович Шуйський
  • 1947 — «Начальник станції» І О Мосашвілі — Чадунелі
  • 1951 — «Потоплені камені» І О Мосашвілі — Абдул-Садік
  • 1955 — «Розповідь жебрака» І Г Чавчавадзе — Пепія

Режисерред

  • 1927 — «Ліво руля» В Білля-Білоцерківського
  • 1927 — «Десять днів»
  • 1928 — «Анзор»
  • 1929 — «Цілина» Яновського
  • 1931 — «Троє»
  • 1931 — «Тетнульд»
  • 1935 — «Одержима»
  • 1936 — «Арсен»
  • 1937 — «З іскри»
  • 1938 — «Без вини винуваті»
  • 1939 — «Людина з рушницею»
  • 1940 — «Богдан Хмельницький»
  • 1941 — «Комбриг Кіквідзе»
  • 1941 — «Останній лицар»
  • 1942 — «Батальйон йде на Захід»
  • 1942 — «Олеко Дундич»
  • 1942 — «Батьківщина»
  • 1943 — «Генерал Брусилов»
  • 1944 — «Олень ущелині»
  • 1945 — «Великий государ»
  • 1946 — «Початок кінця»
  • 1947 — «Начальник станції»
  • 1948 — «Отелло» В Шекспіра
  • 1948 — «Орлине гніздо»
  • 1948 — «Король Лір» В Шекспіра
  • 1949 — «Потоплені камені»
  • 1949 — «В ім'я майбутнього»
  • 1950 — «З іскри»
  • 1951 — «Вороги» М Горького
  • 1951 — «Кузня щастя»
  • 1952 — «Тяготи Даріспана»
  • 1952 — «Отарова вдова»
  • 1954 — «Гаїті»
  • 1955 — «Комбриг Кіквідзе»

Грузинський кутаїський театр ім Ладо Месхишвіліред

Режисерред

  • 1958 — «Вигнанець» Важа Пшавела
  • 1958 — «Зрада»
  • 1959 — «Зоря Колхіди»

Руставський драматичний театрред

Акторред

  • «Король Лір» В Шекспіра — Лір
  • «Обвинувальний висновок» — Ісідоре
  • «Картинки з сімейного альбому» — Георгій

Фільмографіяред

  • 1923 — «У ганебного стовпа» — Грігола
  • 1926 — «Діна Дза-Дзу» — Гардубхан, молодий князь
  • 1927 — «Мачуха Саманішвілі» короткометражний — Платон Саманішвілі
  • 1928 — «Жінка з ярмарки» — Едвін
  • 1942-1943 — «Георгій Саакадзе» — шах Абаз
  • 1955 — «Лурджа Магдани» — Тедо Гунашвілі, сільський староста
  • 1957 — «Я скажу правду» — Мелітон
  • 1958 — «Маяковський починався так» — Алиханов-Аварский
  • 1959 — «День останній, день перший» — Гіві Васильович Кахідзе
  • 1959 — «Фатіма» — Заур-Бек
  • 1960 — «Повість про одну дівчину» — дідусь Миха
  • 1961 — «Наречений без диплома» — Парменов
  • 1968 — «Таріел Голуа» — Давид
  • 1969-1970 — «Десниця великого майстра» — Парсмані
  • 1972-1973 — «Викрадення місяця» — Таріел Шервашидзе
  • 1976 — «Справа передається в суд» — Гордозіані
  • 1977 — «Берега» — Міхаель

Джереларед

  • Акакий Васадзе на сайті Internet Movie Database англ
  • Акакий Васадзе в Большой советской энциклопедии
  • / Большая советская энциклопедия Главн ред А М Прохоров, 3-е изд Тома 1-30 — М: «Советская энциклопедия», 1969–1978 рос

акакій васадзе леван, акакій васадзе нина, акакій васадзе тариэл


Акакій Васадзе Інформацію Про

Акакій Васадзе


  • user icon

    Акакій Васадзе beatiful post thanks!

    29.10.2014


Акакій Васадзе
Акакій Васадзе
Акакій Васадзе Ви переглядаєте суб єкт.
Акакій Васадзе що, Акакій Васадзе хто, Акакій Васадзе опис

There are excerpts from wikipedia on this article and video

Випадкові Статті

Дамар (місто)

Дамар (місто)

Координати 14°33′00″ пн. ш. 44°24′06″ сх. д. / 14.55000° пн. ш. 44.4...
Порту-Тромбетас

Порту-Тромбетас

Порту-Тромбетас — гігінтське латеритне родовище гібситових бокситів в Бразилії. Характеристика ...
Зимова Універсіада 2017

Зимова Універсіада 2017

Зимова Універсіада 2017 — XXVIІI зимова Універсіада, що проходила з 29 січня по 8 лютого 2017 р...
Сістеля

Сістеля

Сістеля (кат. Cistella) - муніципалітет, розташований в Автономній області Каталонія, в Іспанії. Зна...