Tim Burton

Tim Burton


Timothy William Burton, 25 Ağustos 1958 tarihinde doğmuş Amerikalı bir yönetmendir.

Sıradışı ve tuhaf tarzı ile bilinen Tim Burton'un özellikle stop-motion animasyon tekniği ile çekilen filmlerinde karakterlerinin abartılı olmalarına rağmen insani değerlerini kaybetmemeleri dikkat çekmektedir. Sıradışı olan filmlerinde Gotik betimlemeler kullanır.

1989'da aktris Lena Giekese ile evlenmiştir. Batman Returns'ün ardından eşinden ayrılan Tim Burton, Lisa Marie ile 1992-2001 arasında nişanlı kalmıştır. 2001'den beri Helena Bonham Carter ile nişanlı olan yönetmenin bu birliktelikten 2003 yılında Billy-Ray Burton adlı bir oğlu ve 2007 yılının sonunda Nell Burton adında bir kızları olmuştur.

Yönetmenin favori oyuncuları Johnny Depp ve Helena Bonham Carter dır.Johnny Depp ' in yakın arkadaşıdır.Ayrıca nişanlısı Helena Bonham Carter' dan olan oğlu Billy-Ray'in vaftiz babası Johnny Depp'tir.

Konu başlıkları

  • 1 Gençlik yılları
  • 2 Kariyeri
    • 2.1 Disney Yılları
  • 3 Filmografi
    • 3.1 Yönetmen olarak
    • 3.2 Yapımcı olarak
  • 4 Dış bağlantılar
  • 5 Kaynakça

Gençlik yılları

Tim Burton 25 ağustos 1958 tarihinde Kaliforniya Burbank'ta doğdu. Jean Burton(kızlık soyadı: Erikcson) ve Billy Burton’un ilk oğullarıydı.Annesi hediyelik eşya dükkânı işletiyordu ve babası Burbank Park’ta çalışıyordu.[1]

Tim Burton içine kapanık bir çocuktu. 12 yaşındayken ailesinin yanında yaşayamayacağını düşünerek babaannesinin yanına yerleşti. Diğer çocukların aksine o karikatür çizip düşük bütçeli korku filmleri izliyordu.Vincent Price onu en çok etkileyen karakterlerden biri olmuştur. Film çekmeye de küçük yaşlarda başlamıştı.Stop-motion tekniği ile ya da 8 mm'ye sessiz filmler çekmekteydi. 13 yaşında çektiği The Island of Doctor Agor ilk filmi olarak bilinir.

Burbank lisesinde okudu. Fazla iyi bir öğrenci olduğu söylenemezdi. 9. sınıfta çevre kirliliğine karşı düzenlenen yarışma için çizdiği poster ona ilk başarısını getirdi. Posteri 1 yıl boyunca sokaklarda yer aldı. Lise yıllarında California Institue of Arts’a gitmek için Disney'den burs kazandı. California İnstitue‘deki sınıf arkadaşlarından bazıları Brad Bird, John Muster, Henry Selick oldu (Selick ile The Nightmare Before Christmas ve James and the Giant Peach adlı filmlerde birlikte çalıştılar.) Burton bu okulda Stalk of the celery monster ve King of Octopus adında iki kısa film çekti. Burada 3 yıl boyunca eğitim aldıktan sonra animatör çırağı olarak Disney stüdyolarına girmeyi başardı.

Kariyeri

Disney Yılları

"Her şeyi düşünüp çizmeme izin veriliyordu, ama hiçbirisi kullanılmıyordu.-Tim Burton"

Projesinde çalıştığı ilk film bir Ralph Bakshi uyarlaması olan "The Lord of the Rings" idi ancak yapımda adı geçmedi. Sonrasında, o zamanlarda çok da istemediği bir yönde "The Fox and the Hound" için çizimler yaptı. Film karakterlerinin genel sevimli yapısının dışında olması nedeniyle Burton'ın çizimleri Disney tarafından reddedildi. Tim Burton, Disney'de bulunduğu günlerde pek mutlu değildi ancak ileride ünlü olacak "The Nightmare Before Christmas"ın temelini oluşturan şiir ve ilüstrasyonlarını burada olduğu dönemde yaptı. Vincent animasyonu ile birçok ödül alan Tim Burton, sonraki yıllarda yönettiği Luau (1982) ve Hansel ve Gretel (1982) ile çok fazla başarı sağlayamadı.

Bunu Barret Oliver, Daniel Stern ve Shelley Duvall'ın rol aldığı "Frankenweenie"(1984) adlı kısa film takip etti. Siyah-beyaz çekilen ve James Whale'in "Frankenstein"ından ilham alınarak yapılan bu film,köpeği bir araba kazasında öldükten sonra onu yeniden canlandıran bir çocuk hakkındaydı. Festivallerde övgü kazanmasına rağmen, Disney bu filmi, çocuklar için fazlasıyla korkutucu bularak, rafa kaldırdı.Bu olaydan sonra Disney ile Burtonun yollarını ayırması uzun sürmedi. Ancak Frankenweenie 1992 yılında video olarak gösterime sunuldu. Frankenweenie, 2012'nin Ekim'inde uzun metrajlı ve siyah-beyaz olarak Walt Disney Pictures tarafından 3D, stop motion, bilim kurgu, aile filmi olarak yeniden Tim Burton yönetmenliğinde vizyona girdi ve olumlu eleştiriler aldı.

Filmografi

Yönetmen olarak

  • Vincent (1982)
  • Luau (1982)
  • Frankenweenie (1984)
  • Pee-wee's Big Adventure (1985)
  • Beetlejuice (1988)
  • Batman (1989)
  • Edward Scissorhands (1990)
  • Batman Returns (1992)
  • Ed Wood (1994)
  • Mars Attacks! (1996)
  • Sleepy Hollow (1999)
  • The World of Stainboy (2000)
  • Maymunlar Cehennemi (2001)
  • Big Fish (2003)
  • Charlie and the Chocolate Factory (2005)
  • Corpse Bride (2005)
  • Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)
  • The Spook's Apprentice (2009)
  • Alice in Wonderland (2010)
  • Dark Shadows (2012)
  • Frankenweenie (2012)

Yapımcı olarak

  • The Nightmare Before Christmas (1993) (Sinema tarihindeki ilk uzun metraj Stop Motion film)
  • Cabin Boy (1994)
  • Batman Forever (1995)
  • James and the Giant Peach (1996)
  • Corpse Bride (2005)
  • 9 (2008)
  • Ripley's Believe It or Not! (2009)

Dış bağlantılar

  • Internet Movie Database'te Tim Burton

Kaynakça

  1. ^ Tim Burton Batman and the Joker,

bir



Tim Burton Hakkında Bilgi

Tim Burton
Tim Burton
Tim Burton
Tim Burton

Tim Burton Hakkında Video


Tim Burton konusunu görüntülemektesiniz.
Tim Burton nedir, Tim Burton kimdir, Tim Burton açıklaması

There are excerpts from wikipedia on this article and video



Rastgele Yazılar

Sosyal Hesaplar

Youtube Facebook Twitter
Tim Burton
Copyright © 2014. Türk Arama Motoru
mail