Sıla (şarkıcı)

Sıla (şarkıcı)


Sıla Gençoğlu (17 Haziran 1980, Denizli), Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci.

Konu başlıkları

  • 1 Yaşamı
  • 2 Kariyeri
    • 2.1 İlk albüm dönemi
    • 2.2 Shaker albümü
    • 2.3 İkinci albüm dönemi
  • 3 Diskografi
  • 4 Ödülleri
  • 5 Dış bağlantılar
  • 6 Kaynaklar

Yaşamı

Sıla, 17 Haziran 1980'de Denizli'de doğdu. İlkokulu Denizli'de okuyan şarkıcı, ortaokul ve lise öğrenimi için İzmir'e anneannesinin yanına yerleşti. İlk sahne çalışmalarına İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi'nde başladı ve Türk Halk Müziği ile Türk Sanat Müziği korolarında korist ve solist olarak görev aldı. Lise ikinci ve üçüncü sınıflarda özel şan derslerine başladı. İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Sabahat Tekebaş ile şan ve ses eğitimi uzerine çalıştı.

1998 yılında yüksek öğrenimi için İstanbul'a geldi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde bir sene okudu, daha sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Caz Vokal Bölümü'ne geçiş yaptı. Bu dönemde, Afyon Caz Festivali'nde Neşet Ruacan, Nedim Ruacan ve Nezih Yeşilnil'den oluşan caz orkestrasında solist olarak görev aldı. Nükhet Ruacan'la ses eğitimi üzerine çalıştı ve yine okul döneminde, daha sonraları albümlerinde sanatçıya önemli katkılar yapan müzisyen Efe Bahadır'la da tanıştı. Kısa bir sürenin ardından Kenan Doğulu ile tanışarak onun yedi sene vokalistliğini yaptı. Ayrıca Sıla'nın yaptığı besteler ve yazdığı şarkı sözleri Ferhat Göçer (Vur kadehi Ustam) Kenan Doğulu (Boğaziçi) Emel Müftüoğlu (Ağla Ağla) gibi birçok ünlü sanatçının albümlerinde yer aldı. Geniş kitleler onun sesiyle ilk kez Sezen Aksu ile yaptıkları ve "Sıla" dizisinin şarkısı olan ortak besteleri "Sıla/Töre" sayesinde tanıştı.

Kariyeri

İlk albüm dönemi

Şarkıcı, 2007 yılında kendi adını taşıyan ilk albümünü çıkardı. Ozan Doğulu, albümün prodüktörü olarak yer aldı. Hareketli çıkış şarkısı "...Dan Sonra"nın sözleri Sıla Gençoğlu imzası taşırken, müziği ve düzenlemesi Ozan Doğulu’ya aittir. Albümün stüdyo aşamasında da desteğini eksik etmeyen Kenan Doğulu da vokali ve dikkat çekici rap düetiyle şarkıyla eşlik etti. Albümde bir tanesi Gözde Kansu’yla, bir tanesi de Sezen Aksu’yla ortak olmakla birlikte tüm şarkı sözleri Sıla’ya aittir. Kendine özgü sözlerinin yanı sıra albümde 5 tane bestesi de yer almaktadır. Bunların dışında Sezen Aksu, Ozan Doğulu, Yalın ve Efe Bahadır albümün diğer şarkılarında söz ve müzikleriyle yer almaktadırlar. Düzenlemelerde ise başta Ozan Doğulu olmak üzere, Murat Yeter, Mustafa Ceceli, Efe Bahadır ve Nedim Ruacan gibi müzisyenler yer almaktadır. Murat Yeter, Aykut Gürel, Erdem Sökmen, Hüsnü Şenlendirici, İsmail Soyberk, Mustafa Ceceli, Göksun Çavdar, Yaşar Akpençe, Fatih Ahıskalı, Can Şengün, Birkan Şener, Cengiz Ercümer, Alp Ersönmez ve Gündem Yaylı Grubu gibi müzisyenleri de albümde Sıla'ya eşlik eden diğer isimlerdir.

Çıkış parçası "...Dan Sonra" ile Türkiye'de kısa zamanda 1 numaraya ulaşmış ve 12 hafta 1 numarada kalmıştır. Avrupa Radyo Listeleri'ne ise 88 numaradan giriş yaparak 12 hafta ilk 100 de kalabilmeyi başarmıştır. En yüksek 79 numara olmuştur.[1] 2008 yazında ise bu şarkıyı ünlü Yunan şarkıcı Tamta Yunanca sözlerle tekrar yorumlamış ve tekli olarak piyasaya sürmüştür.[2] 2008 yılının Mart ayında ise 2. teklisi olan "Kenar Süsü"ne klip çekmiştir. Akustik parçaların en iyi örneklerinden biri olan “Kenar Süsü”ne çekilen video klipte yönetmen Murad Küçük ile çalıştı. Görüntü yönetmenliğini Tolga Kutlar’ın üstlendiği 16 mm. film formatında çekilen video klip için çeşitli grafik animasyonlar kullanıldı.

Shaker albümü

İlk albümünden yalnızca iki video klip yayınlayan şarkıcı, bu albümden sonra Ciclon grubu ile beraber olarak kaydettikleri "Shaker" albümünden "Yaz Geliyor Heyoo" isimli parçayı yeni teklisi olarak belirlemiş ve bu şarkıya 2008'in yaz aylarında bir video klip hazırlamıştır. Şarkı Türkiye Listesi'nde 34 numaraya yükselmiştir.

İkinci albüm dönemi

İkinci albümünü 2009 yılında piyasaya süren sanatçı, bu albümün ilk teklisi olarak "Sevişmeden Uyumayalım"ı seçmiş[3] ve bu şarkı 3 hafta boyunca 1 numara olmayı başarmış, Avrupa listesinde ise 82 numaraya yükselmiş ve bu listede 5 hafta boyunca yer almıştır.[4] İkinci tekli olarak "İnşallah"ı seçen Sıla, bu şarkısıyla da Türk listelerinde 2 numaraya kadar yükselmeyi başarmıştır. "Yara Bende" isimli üçüncü teklisine Kemal Doğulu yönetmenliğinde bir video hazırlayan sanatçı, bu şarkısıyla da 4 numaraya yükselmiştir. Albümün dördüncü video klibi ise, konser görüntülerinden oluşan videosuyla "Bana Biraz Renk Ver" olmuştur ve 2010'un Mart ayında gösterime girmiş ve bu şarkı, bir önceki şarkıdan daha başarılı olmuş ve Türkiye Listesi'nde 3 numaraya yükselmiştir.

2010'un Haziran'ında piyasaya sürülen Ozan Doğulu'nun ilk albümü "130 Bpm"de "Alain Delon" isimli şarkısıyla yer alan şarkıcı, Ozan Doğulu ile beraber bir video klip çekmiş ve Haziran ayında bu klip gösterime girmiştir. Şarkı, 15 Temmuz tarihli listede 1 numaraya yükselirken, Avrupa Radyo Listesi'nde de kendine yer bulmuş ve bu listede en yüksek olarak 67 numaraya yükselmiştir.[5]

Diskografi

Ana madde: Sıla diskografisi
Yıl Albüm adı Yapımcı
2007 Sıla Sony Müzik
2009 İmza
2010 Konuşmadığımız Şeyler Var
2012 Joker
Vaveyla
2014 Yeni Ay

Ödülleri

Yıl Aday gösterilen çalışma Ödülü veren organizasyon Ödül Sonuç Kaynak
2008 Sıla Powertürk Müzik Ödülleri En İyi Çıkış Yapan Sanatçı Kazandı
Kral TV Video Müzik Ödülleri En İyi Çıkış Yapan Kadın Sanatçı Kazandı
Altın Objektif Ödülleri En İyi Çıkış Yapan Sanatçı Kazandı [6]
Altın Kelebek Ödülleri Kazandı [7]
Radyo Boğaziçi Müzik Ödülleri Kazandı
2009 Rotabest Müzik Ödülleri Yılın Ses Getiren Kadın Sanatçısı Kazandı
İmza Siyaset Dergisi Müzik Ödülleri En İyi Albüm Kazandı
2010 Sevişmeden Uyumayalım Kral TV Video Müzik Ödülleri En İyi Şarkı Kazandı [8][9]
En İyi Şarkı Sözü Kazandı [10][8]
En İyi Beste Adaylık [11]
En İyi Remiks Adaylık [12]
Sıla En İyi Kadın Sanatçı Adaylık [13]
İmza En İyi Albüm Adaylık [14]
Altın Objektif Ödülleri Kazandı [15]
Sevişmeden Uyumayalım Altın Kelebek Ödülleri En İyi Şarkı Kazandı [16]
Sıla Pal FM Müzik Ödülleri En İyi Kadın Sanatçı Kazandı [17]
İTÜ Ödülleri Kazandı
Galatasaray Üniversitesi Ödülleri Kazandı
Doğuş Üniversitesi Ödülleri Kazandı
Avrupa Gazeteciler Derneği Ödülleri Kazandı [18]
Konuşmadığımız Şeyler Var Kadir Has Üniversitesi Ödülleri En İyi Albüm Kazandı
2011 TRT Müzik Ödülleri Adaylık [19]
Sıla En İyi Kadın Sanatçı Kazandı [20]
Acısa da Öldürmez En İyi Şarkı Adaylık [21]
Kral TV Video Müzik Ödülleri Adaylık
En İyi Şarkı Sözü Adaylık
Sıla En İyi Kadın Sanatçı Adaylık
Konuşmadığımız Şeyler Var En İyi Albüm Adaylık
Siyaset Dergisi Ödülleri Adaylık
Sıla En İyi Pop Kadın Sanatçı Adaylık
Acısa da Öldürmez En İyi Şarkı Adaylık
Alain Delon Radyo Viva Müzik Ödülleri Kazandı [22]
Sıla En İyi Kadın Sanatçı Kazandı
Olay FM Ödülleri Kazandı [23]
Radyo Boğaziçi Müzik Ödülleri Kazandı
Show Radyo Müzik Ödülleri Kazandı
Alain Delon En İyi Şarkı Adaylık [24]

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Sıla (şarkıcı) ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunmaktadır.
  • Resmî site

Kaynaklar

  1. ^ Avrupa Listesi'nde "...Dan Sonra"
  2. ^ "...Dan Sonra" Yunanistan'a İhraç Oldu 13 Temmuz 2008 tarihinde erişilmiştir.
  3. ^ "Sevişmeden Uyumayalım" 12 Mart 2009 tarihinde erişilmiştir.
  4. ^ Avrupa Listesi'nde "Sevişmeden Uyumayalım"
  5. ^ Avrupa Listesi'nde "Alain Delon"
  6. ^ 2008 Altın Objektif Ödülleri
  7. ^ 35. Altın Kelebek Ödülleri
  8. ^ a b Kral TV Video ve Müzik Ödülleri sahiplerini buldu
  9. ^ 2010 Kral Müzik Ödülleri En İyi Şarkı Adayları
  10. ^ 2010 Kral Müzik Ödülleri En İyi Şarkı Sözü Adayları
  11. ^ 2010 Kral Müzik Ödülleri En İyi Beste Adayları
  12. ^ Kral Müzik Ödülleri En İyi Remix Adayları
  13. ^ 2010 Kral Müzik Ödülleri En İyi Kadın Sanatçı Adayları
  14. ^ 2010 Kral Müzik Ödülleri En İyi Albüm Adayları
  15. ^ 2010 Altın Objektif Ödülleri
  16. ^ 37. Altın Kelebek Ödülleri
  17. ^ 1. Pal FM Müzik Ödülleri
  18. ^ Libido canavarları değiliz tabii ki sevişmeden uyuyoruz.
  19. ^ TRT Müzik Ödülleri 14 Şubat 2011 tarihinde erişilmiştir.
  20. ^ TRT Müzik Ödülleri Kimlerin Oldu? 9 Mart 2011 tarihinde erişilmiştir.
  21. ^ TRT Müzik Ödülleri 14 Şubat 2011 tarihinde erişilmiştir.
  22. ^ Radyo Viva Müzik Ödülleri 9 Ocak 2011 tarihinde erişilmiştir.
  23. ^ Olay FM 2010'un Enleri 9 Ocak 2011 tarihinde erişilmiştir.
  24. ^ Show Radyo Müzik Ödülleri 9 Ocak 2011 tarihinde erişilmiştir.


Sıla (şarkıcı) Hakkında Bilgi

Sıla (şarkıcı)
Sıla (şarkıcı)
Sıla (şarkıcı)

Sıla (şarkıcı) Hakkında Video


Sıla (şarkıcı) konusunu görüntülemektesiniz.
Sıla (şarkıcı) nedir, Sıla (şarkıcı) kimdir, Sıla (şarkıcı) açıklaması

There are excerpts from wikipedia on this article and video



Rastgele Yazılar

Sosyal Hesaplar

Youtube Facebook Twitter
Sıla (şarkıcı)
Copyright © 2014. Türk Arama Motoru
mail