Işık Yenersu

Işık Yenersu


Işık Yenersu Türk, sinema ve tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı. 19 Mart 1942 yılında Zonguldak iline bağlı Çaycuma ilçesinde doğmuştur.

Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümü mezunu olan sanatçı öğrenciyken, Cüneyt Gökçer'in yönettiği "Anna Frank'ın Hatıra Defteri"nde Anna'yı, Mahir Canova'nın yönettiği Antigone'da Antigone'u oynayarak dikkat çekti. Tiyatro bölümünü bitirince Devlet Tiyatrosu kadrosuna girdi.

Metin Erksan'ın "Suçlular Aramızda" filminde yönetmen asistanlığı yaptı. Daha sonra Ali Poyrazoğlu tiyatrosuna geçen Yenersu, o süreçte Yılmaz Güney'in oyunculuk önerisini reddedip asistanlığını yaptı. 1983 - 1984 yıllarında Ankara Sanat Tiyatrosu'nda Rutkay Aziz ile birlikte "Güneyli Bayan" da oynadı. Dostlar Tiyatrosu'nda çalıştı.

Çok sayıda seslendirme yaptı. Her yıl verilen Yaşamı Boyunca Tiyatro Dalında Başarılı Çizgisini Sürdürmüş Tiyatro Sanatçısı 2004 Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülünü aldı.

Sanat yaşamının anlatıldığı "Işık Yenersu: Tiyatronun Narin, Çetin Divası" adlı bir belgesel yapılmıştır.

Konu başlıkları

  • 1 Sahip olduğu ödüller
  • 2 Yönettiği tiyatro oyunlar
  • 3 Rol aldığı tiyatro oyunlar
  • 4 Filmografisi
  • 5 Dış bağlantılar

Sahip olduğu ödüller

  • Uluslararası İskenderiye Film Şenliği En İyi Kadın Oyuncu.
  • Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri : En İyi Kadın Oyuncu
  • Sanat Severler Derneği En İyi Kadın Oyuncu
  • Tiyatro 79 En iyi Kadın Oyuncu
  • 2004: 8. Afife Tiyatro Ödülleri - Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü

Yönettiği tiyatro oyunlar

  • Sarah (oyun) (Anılar) : J Murrell - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1985

Rol aldığı tiyatro oyunlar

  • Nazım'a Armağan : Nazım Hikmet - İstanbul Tiyatro Festivali - 2002
  • Ölüm ve Kız : Ariel Dorrfman - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1991
  • Salıncakta İki Kişi : Willam Gibson - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 1990
  • Bir Kadın Bir Düş Bir Oyun : Alan Aycborn - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1987
  • Hırçın kız : William Shakespeare - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1985
  • Orkestra : Arthur Miller - Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu
  • Güneyli Bayan : Bilgesu Erenus - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1983
  • Ekinler Yeşerince : Emlyn Williams - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1981
  • Bütün Oğullarım : Arthur Miller - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1980
  • Gülünç Kibarlar : Moliere - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1978
  • Söz Veriyorum : Aleksei Arbuzov - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1978
  • Harold Ve Maude : Colin Higgins - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1977
  • Sırça Kümes : Tennessee Williams - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1976
  • Teknik Arıza) : Koraly Zakoniy - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1975
  • Bal Sineği : Aydın Arıt - İzmir Devlet Tiyatrosu - 1975
  • Küçük Tilkiler : Lillian Hellman - Bursa Devlet Tiyatrosu - 1972
  • Yedekçi : Müsahipzade Celal - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1968
  • Meçhul Asker ve Karısı : Peter Ustinov - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1968
  • Çökme Tehlikesi var : Tennessee Williams - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1967
  • Amedee Yahut Nasıl Kurtulmalı : Eugène Ionesco - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1967
  • Ecinliler : Fyodor Dostoyevski\Albert Camus - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1966
  • Köşebaşı : Ahmet Kutsi Tecer - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1965
  • Yabanlar : Carlo Goldoni - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1964
  • Peter Pan : James Matthew Barrie - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1964
  • Rüya Oyunu : August Strındberg - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1964
  • Sesaz ile Klopatra : George Bernard Shaw - Arena Tiyatrosu - 1963
  • Tohum Ve Toprak : Orhan Asena - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1963
  • İki Başlı Kartal : Jean Cocteau - Ankara Devlet Tiyatrosu
  • Keçiler Adası : Ugo Betti
  • Antigone
  • Masal Pınarı/Devlet İnsanı Sadece Canını Alarak Öldürmez

Filmografisi

  • Ses - 2010
  • Ezber (Kısa Film) - 2009
  • Parmaklıklar Ardında - 2009
  • Sen Ne Dilersen - 2005
  • Yol Palas Cinayeti - 2004
  • Kasırga İnsanları - 2004
  • Bakış - 2003
  • Savunma - 2001
  • Büyükada'da Sürgün - 2000
  • Mağlupların Zaferi - 2000
  • Oyunlar ve Gerçekler - 2000
  • Sen de Gitme Triandafilis - 1995
  • Sırça Kümes - 1977

Dış bağlantılar

  • IMDb'de Işık Yenersu
  • Sinema Türk'te Işık Yenersu


Işık Yenersu Hakkında Bilgi

Işık Yenersu
Işık Yenersu
Işık Yenersu
Işık Yenersu

Işık Yenersu Hakkında Video


Işık Yenersu konusunu görüntülemektesiniz.
Işık Yenersu nedir, Işık Yenersu kimdir, Işık Yenersu açıklaması

There are excerpts from wikipedia on this article and video



Rastgele Yazılar

Sosyal Hesaplar

Youtube Facebook Twitter
Işık Yenersu
Copyright © 2014. Türk Arama Motoru
mail